This Used Car Ad is so Funny it Deserves an Award

We’ve all seen used car listings – you know, with the usual descriptions like “tip-top condition, accident-free, see to believe, one lady owner, Datuk owner, Nenek owner,” and what not – it’s just the same thing over and over again.

While most listings usually sound the same, there are also some ads that really stand out, even if the car being sold is not that unique, like this particular listing we saw on Mudah.my here, selling a Honda Civic EG.

What makes this ad so memorable is that the amount of thought and effort the seller put in the description of the car is nothing short of mind-blowing, and the ‘Fast N Furious’ themed picture is just the tip of the iceberg.   

Now, if you do not understand Bahasa Malaysia, this would be a good time to either close this window and move on with life, or to acquire the services of good ol’ Google Translate, as the ad is written in BM.

So, here it is…

[ATTN: CIVIC LOVERS] HONDA CIVIC B16A DOHC VTEC SR4/EG8/FERIO 1.6 (M) UNTUK DILEPASKAN DENGAN HARGA KASIH SAYANG

“Bayangkan boss ku, kereta Honda Civic ni digunakan dalam cerita Fast & Furios part 1 dulu. Tapi bukan 4 doors macam yang saya nak jual ni, dia pakai 2 doors punya. The point is kereta model ni memang power sampai boleh masuk filem box office tu. Dalam citer tu, kereta geng racer tu guna untuk merompak treller yang bawa barang berharga dekat hiway. Pi ler check citer Fast & Furios part 1 tu … baru paham saya cakap apa.”

“Pasai apa dia power boss ku? Sebab kereta ni pakai enjin B16A, lejen enjin tu. Apa yang hebat sangat dengan kereta yang saya nak let go ni? Jom kita tengok …”
.
–> ENGINE B16A VTEC
“B16A ni memang power engine dia. VTEC (Variable valve Timing and Electronic lift Control) ni memang teknologi Honda dan memang terkenal dengan enjin kecik dan power. Tak macam American car dalam citer Fast & Furios tu, engine besar dan tersembul keluar dari bonet kereta, tapi kalah jugak dengan kereta Jepun. Tapi sebab omputih buat citer Fast & Furious tu, dia bagi la American car menang.

–> ENGINE BARU OVERHAUL
“Tak cukup dengan B16A VTEC engine, engine pulak baru lepas OVERHAUL boss ku. So, masalah engine ni memang tak wujud la lepas ni sebab dah buat dah major overhaul, bukan top overhaul tukar topping dekat atas engine tu. Cer check gambar yang ada engine atas lantai tu, tu lah mekanik tengah dok posing sebelum overhaul. Habis beribu-ribu jugaklah pasal overhaul ni…”
.
-> AIR COND SEJUK
“Yang ni bukan cakap kosong sebab nak jual, memang dah tukar sistem air-cond tu atas nasihat mekanik. So, compressor, condensor dan drier memang dah baru. Memang sejuk.”
.
–> MANUAL TRANSMISSION
“Mana ada kereta sport pakai automatic transmission. Nak pick up memang kena pakai manual transmission. Ada nampak kereta dalam citer Fast & Furious pakai automatic transmission … tak ada kan?”

–> RIM 16 INCI
“Ada orang cakap rim kecik baru kereta laju. Rim besar ni buat kereta jadi slow. Hmmm… kalau macam tu, rim kereta Formula 1 kena kecik lah kalau dah teori macam tu. Mana ada rim kereta F1 kecik kecik? Semua besar-besar sebab nak stable dan laju. Rim 16 inci ni dah cukup bagus untuk kereta Civic ni. Kereta nampak cantik, laju dan terletak cantik dekat kereta tu.”
.
–> GLASURIT RED FERRARI
“Apa binatang Glasurit ni? Cat Glasurit ni biasanya diguna pakai dekat kereta-kereta mahal. Cat dia berkualiti dari Jerman. Memang mahal harga cat ni. Tapi, kesan dia, bila basuh kereta dan lap, tak payah nak wax dah. Dah boleh suluh muka dah dia punya reflection. Ada sijil Glasurit waranti 10 tahun kalau tak percaya.”
.
–> TIP TOP CONDITION
“Yang ni bukan ayat menjual. Memang la kalau tengok iklan-iklan orang lain, semuanya guna ayat macam ni. Tapi, yang ni memang ikhlas. Body memang PADU … interior dalam kemas … cuma adalah karat sana sini sebab kereta lama … 1994 boss ku, bukan 2014!.”
.
“So, PADU kan kereta Honda ni. Tak cukup dengan tu lagi boss ku, ni dekat bawah ada BONUS tambahan kalau boss angkat kereta ni.

Impressive, isn’t it? Let us know if you have seen something funnier!  

No Comments

    Leave a reply